12 august, 2019

Centralele termice Ariston pasesc in era IoT (Internet of things)

Pe măsură ce internetul este prezent din ce în ce mai mult în viața noastră, este firesc ca el să influențeze și tehnologiile pe care le utilizăm de mai mult timp, aducându-le îmbunătățiri majore, în ceea ce privește confortul, siguranța și exactitatea cu care noi device-uri și interfețe pot controla, de exemplu centrala termică.

În urmă cu 15 ani, controlul centralelor termice la distanță se făcea numai prin intermediul rețelelor telefonice (fixe și mai târziu mobile). Funcționalitățile termostatelor fiind dotate cu modemuri foarte limitate și aveau multe probleme de compatibilitate cu serviciile companiilor de telecomunicații. Din acest motiv modemurile erau oferite in special de companiile de telefonie și costurile de achiziție erau foarte ridicate. Mai mult, tehnologiile erau destul de limitate si controlul centralelor la distanță se facea exclusiv ON - OFF.

Dezvoltarea internetului și accesibilitatea accesului la rețeaua globală au suferit creșteri dramatice în ultimii 20 de ani. Dacă în anul 2000 se estima că aveau access la internet aproximativ 500 milioane de persoane (cam 7% din populația globului), în prezent sunt conectați aproape 46 % din locuitori. Chiar și în România, numărul conexiunilor prin tehnologia 4G s-a dublat în 2016 față de 2015. Odată cu ușurarea accesului la internet și prin dispozitive mobile, s-au dezvoltat termostate cu comandă prin internet, care oferă utilizatorului un control total asupra centralei termice atât în mod local, dar și atunci când își controlează instalația de la distanță.

Desigur, ca și utilizator, ne punem deseori probleme referitoare atât la utilitatea unui astfel de dispozitiv, dar mai ales asupra preciziei și  securității acestuia.

Vom dezbate fiecare din aceste subiecte mai jos, referindu-mă însă la un produs particular.

Compania Ariston a dezvoltat o aplicație denumită Ariston NET, care împreună cu kitul de conectare Sensys Net sau Cube S Net permite oricărei centrale Ariston din gamele  Evo şi One să fie comandată facil și sigur de la distanță prin internet, folosind telefonul mobil, tableta sau un calculator clasic.

Să vorbim despre utilitate.

În condițiile în care viața noastră a devenit din ce în ce mai dinamică și suntem permanent conectați la internet, mi se pare firesc să avem pe telefonul mobil o aplicație care să ne controleze confortul termic din casă. Cu ajutorul aplicației Ariston NET, putem controla de la distanță:

  • valoarea temperaturii ambiantă într-una sau mai multe încăperi (în funcție de gradul de complexitate al instalației existente)
  • valoarea temperaturii apei calde menajere
  • schimbarea regimului de lucru vară / iarnă
  • activarea funcției AUTO
  • programarea orară

Nu trebuie să dețineți cunoștințe tehnice deosebite , pentru a seta centrala. Aplicația are o interfață intuitivă, care permite operarea centralei extrem de rapid și eficient.

De exemplu putem în prealabil să setam o programare zilnică a centralei, alegând unul din programele orare prestabilite și utilizând o temperatură de confort pentru perioada când suntem acasă și o temperatură redusă pentru restul timpului. Mai mult, putem oricând întrerupe acest program alegând modul de funcționare manual, cu o valoare a temperaturii pe care o setăm prin intermediul aplicației.

Acest lucru este foarte util mai ales când intervin în programul nostru diverse schimbări, care se reflectă în setarea unei alte valori a temperaturii decât cea stabilită prin program.

Un alt aspect extrem de util al aplicației Ariston Net este faptul că orice anomalie de funcționare este transmisă automat utilizatorului.

Aplicația anunță utilizatorul și atunci când trebuie programată o revizie a centralei termice, putând ulterior stabili de comun acord cu centrul de service data și ora efectuării acesteia.


Cât de precisă este această tehnologie?

Kitul de conectare și centrala propriu zisă dețin senzori foarte preciși, care permit controlul exact al temperaturii. Toate operațiunile legate de timp sunt controlate prin servere extrem de performante, sincronizate cu serverele internaționale utilizate în mod obișnuit de toți utilizatorii internetului. Așa că precizia este una mult mai bună decât a tehnologiilor clasice. Serverul cloud este un mijloc de identificare și de transmitere a informațiilor dintre aplicație și centrala termică.

Cum rămâne cu siguranța?

Este o astfel de tehnologie supusă întreruperilor de comunicație, a penelor de tensiune? Cum reacționează instalația în aceste cazuri? Ar putea cineva din exterior să-mi controleze centrala?

Sunt întrebări normale, pe care orice utilizator de internet și le pune.

Pe serverele cloud nu se stochează informații, ele asigură exclusiv autentificarea și comunicarea aplicației cu centrala termică, iar serviciul este disponibil permanent, cu excepția operațiunilor de mentenanță programate, care sunt anunțate din timp utilizatorului.

Chiar dacă dispozitivul Sensys Net / Cube S Net se deconectează temporar de la internet, el funcționează după regimul programat anterior, care a fost transmis centralei atunci când exista conexiunea la internet. Utilizatorul primește alerte inclusiv referitoare la starea conexiunii la internet a kitului Sensys Net și poate acționa pentru restabilirea acesteia.

În ceea ce privește securitatea, compania Ariston a ales să găzduiască aceste aplicații în mai multe data center-uri, care garantează un grad ridicat de disponibilitate și siguranță a serviciului.

Aplicația se conectează la kitul Sensys Net / Cube S Net cu un nume de utilizator și o parolă, ceea ce oferă un grad sporit de securitate, permițând accesul la setările centralei numai persoanei autorizate.

Mai mult ca sigur că în următorii 5 - 10 ani, toate centralele termice vor fi comandate exclusiv prin internet. Ariston a decis introducerea unei astfel de tehnologii, trecând odată cu clienții săi în era Internet of Things.

< Inapoi la Articole