Conditii de instalare specifice pentru centralele cu condensare
O centrala cu condensare este diferita de una conventionala, printr-un randament mult mai bun si prin producerea de condens. Din aceasta cauza, instalarea unei centrale cu condensare necesita o atentie speciala la: evacuarea condensului, evacuarea gazelor arse si dimensionarea radiatoarelor.
1. Evacuarea condensului
Condensul se produce in mod continuu si trebuie evacuat in mod corect. Cateva lucruri importante trebuiesc respectate pentru a avea o evacuare a condensului fara probleme:
- Racordul de condens trebuie sa se conecteze la o scurgere permanenta (canalizarea cladirii);
- Scurgerea trebuie sa fie in interiorul cladirii si protejata la inghet;
- Racordul de condens trebuie sa aiba pe toata lungimea o panta descendenta care sa permita scurgerea naturala;
- Racordul la canalizarea cladirii trebuie sa permita aerisirea (sa nu fie etans);
- Trebuie sa ne asiguram ca, canalizarea cladirii rezista la PH-ul acid al condensului;
Daca nu respectam conditiile de mai sus camera de ardere a centralei se poate umple cu condens, iar centrala se va opri.
Daca nu se pot asigura conditiile de instalare redate mai sus, exista totusi cateva solutii:
- Daca nu se poate asigura scurgerea condensului, solutia este instalarea unei pompe de evacuare a condensului;
- Daca canalizarea cladirii este din fonta sau alt material care ar putea fi corodat sau daca exista fosa septica, solutia este instalarea unui kit de neutralizare a condensului;
- Pompa de condens si kitul de neutralizarea a condensului se pot cumpara din magazinele specializate in instalatii.
2. Evacuarea gazelor arse
Recomandare: Instalati kiturile de evacuare a centralelor cu condensare, cu “aparatoarea de ploaie” in sus, sub panta de max. 3% orientat descendent catre centrala si lungime max. 10cm in afara cladirii!
Kiturile de evacuare a centralelor cu condensare sunt facute din plastic pentru a nu fi corodate datorita condensului. Kiturile centralelor conventionale erau facute din aluminiu si otel. La inlocuirea unei centrale conventionale cu una cu condensare trebuie inlocuit si kitul de evacuare.
Gazele arse evacuate de o centrala cu condensare au temperaturi de max. 60-70 grade, ceea ce face ca restul de condens care nu s-a evacuat la scurgere sa apara pe interiorul kitului de evacuare, la capatul acestuia sau in atmosfera. Astfel, inclinarea kitului de evacuare trebuie sa fie descendent catre centrala, cu panta max. 3% pentru a permite scurgerea condensului in centrala.
Daca kitul nu se monteaza cu panta, condensul va curge afara din centrala, iar iarna se vor forma turturi de gheata foarte mari. Turturii de gheata pot fi redusi prin limitarea lungimii kitului de evacuare in afara cladirii la max. 10cm.
3. Dimensionarea radiatoarelor
Pentru o instalatie cu radiatoare corect dimensionate atat centralele conventionale, cat si cele cu condensare functioneaza la temperaturi pe tur (temperatura reglata din centrala) de 50-60 grade. Pentru aceste temperaturi centralele in condensare ating randamente aproape de maxim, deoarece temperatura de retur are o diferenta de 15-20 grade in minus, iar condensarea se produce la temperaturi mai mici de 45 grade.
In plus, orice centrala cu condensare va functiona cu un randament mai bun decat al unei centrale conventionale datorita arderii mai performante.
In concluzie, nu este nevoie de o dimensionare suplimentara a radiatoarelor pentru o centrala cu condensare.